Arhitektonski studio G&B, logo SMO Sklopivi mobilni objekt
 
  SMO -početna stranica
modeli mobilnih kuća izlaganje česta pitanja kontakt

SMO u medijima
oprema i materijali primjena mobilnih kuća energetska neovisnost klima /probni rad/
         
 

SMO  - energetski autonomna sklopiva kuća, ne treba građevinsku dozvolu niti priključke na instalacije

Obilazak SMO-a i detaljnije predstavljanje moguće je uz najavu na sadašnjoj lokaciji Slavonska avenija 50, Zagreb -parking Segro-a kod Bauhausa na Žitnjaku.

SMO Motel Plitvice

>preuzmite brošuru SMO
>preuzmite staru brošuru SMO
>Nije potrebna građevinska dozvola -preuzmite odgovor Ministarstva ZOPUG

AUTORI

Ivica Gjurić dipl.ing.arh. / ARHITEKTONSKI STUDIO G&B d.o.o. -  arhitektonsko projektiranje - autor i nosilac razvoja projekta /
Hrvoje Fraisman dipl.ing.stroj. / HF-PANELI d.o.o. - projektiranje čelične konstrukcije - koautor i nosilac razvoja projekta /

PROJEKTANTI
DIGNITAS SUSTAVI  d.o.o. - slaba i jaka struja
STUDIO AQUA 2010 d.o.o. - vodovod i kanalizacija
PERPETUO PROJEKT d.o.o. - strojarske instalacije
HIDROTOP d.o.o. - hidraulička rješenja
KONZULTANT
Doc.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.
-Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju (HSUSE)
RECENZENT
Prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.
PARTNERI (abecednim redoslijedom)
BELINAMONT - tende, roloi i šator
CPS GRIJANJE - instalacije grijanja, vode i plina
ENERGOBEREN d.o.o. - fotonaponski sustavi
FUNDERMAX GmbH  - ploče za unutarnje i vanjske zidove
HORVATIĆ SOLARNI SISTEMI d.o.o. - solarni paneli
INKEA d.o.o. - namještaj
NIROSTA d.o.o. - sustav za pročišćavanje pitke vode
PPS GALEKOVIĆ - drvene obloge, decking i parketi
ZUMTOBEL LICHT d.o.o. - rasvjeta

            Svatko tko je ikada uređivao svoj dom, a gotovo svatko ga je bar pokušao oplemeniti novim komadom namještaja, dobro pamti one trenutke kada kartonska kutija sa svim dijelovima napokon stigne na kućnu adresu. Onda slijedi raspakiravanje, rasprostiranje dasaka, vijaka i matica po cijeloj sobi, proučavanje uputa i napokon sastavljanje. Obožavani novi komad iz minute u minutu pred vašim očima i pod vašim rukama poprima onaj izgled u koji ste se zaljubili još u salonu. Na kraju obrišete znoj sa čela, pa stanete i divite se, što sebi, što novom namještaju, pomalo začuđeni kako je sve jednostavno prošlo. Eh, kada bi se tako mogla sastaviti čitava kuća... Pa, zapravo i može.
            Upravo takav koncept razvili smo u našem arhitektonskom studiju. Sklopivi mobilni objekt (SMO), energetski autonomna sklopiva kuća, idealna za vikendicu, proizvodi se u hali prema tipskom predlošku od kvalitetnih prirodnih materijala. Takvom racionalizacijom troška rada i materijala, dobili smo konkurentan proizvod, a i kupcima uvelike olakšali brojne probleme koje gradnja kuće donosi. Osim što za SMO nije potrebna građevinska dozvola (u autokampu), a ne trebaju mu ni priključci na instalacije, možete ga premještati s parcele na parcelu, baš kao što novi komad namještaja možete premještati po stanu.
            Štoviše, ne morate ni posjedovati građevinsko zemljište. Umjesto da uložite 400.000 kuna za građevinsku parcelu na moru, zemlju možete iznajmiti, primjerice u autokampu, što će vas koštati oko 20.000 kuna godišnje, a nećete plaćati ništa dodatno za struju i vodu. Kada vam nakon nekog vremena ista plaža, isti restorani i isti susjedi na moru dosade, kuća se jednostavno sklopi i preveze na drugu lokaciju. Dodatna prednost je i što ne morate paničariti zbog najava porasta poreza na vikendice. SMO ima podvozje s kotačima, stoga ne ulazi u kategoriju nekretnina.
            Zato dobro razmislite kada donosite odluku o vašoj kući za odmor. U nekim slučajevima poznati, stari način gradnje više nije isplativ. Postoje jednostavnija rješenja, a nakon što se odlučite za njih, sigurno ćete stajati ispred svoje mobilne kuće i diviti se, što sebi, što njoj.

- - -

Razvili smo koncept  energetski autonomne, sklopive, mobilne, višenamjenske kuće minimalnih dimenzija za obitelj s dvoje djece. Najprimjerene rješenje za vikendicu, jer se sav namještaj presloži i po sklapanju kuće ostaje u kući. Namještaj se može izvaditi jedino kada se kuća “rasklopi”.
Koristili smo domaće znanje, rad i materijal. Cilj nam je organizirati proizvodnju kuća u hali prema tipskom predlošku koristeći kvalitetne prirodne materijale. Racionalizacijom utroška rada i materijala dobivamo konkurentan proizvod.

video: SMO na HTV 1 -emisija Znanstvena peticaSMO ne treba priključke za struju, vodu i kanalizaciju. Fotonaponski moduli proizvode električnu energiju koja se sprema u akumulatore. Solarni kolektor zagrijava toplu vodu u 150 litarskom spremniku, a po potrebi voda se dodatno zagrijava fasadnim plinskim bojlerom koji je prikljućen na bocu s plinom. Sakupljanje oborinske vode (kišnice) s ravnog krova, prethodno grubo pročišćene, preko finog filtera završava u polietilenskom spremniku. Hidrofor od 24 V drži kompletnu instalaciju vodovoda SMO-a pod pritiskom. Pitka voda se dobiva iz oborinske dodatnim prolaskom vode kroz 5 stupanjski pročišćivać. Sive otpadne vode  (tuš kabina) se odvode u 40 litarski inox spremnik i služe za zasebno ispiranje WC školjke. Otpadne i fekalne vode se putem drobilice spremaju u polietilenski biološki uređaj na bazi aktivnog mulja. Oksidacija otpadnih voda se vrši dodavanjem zraka pomoću kompresora i time pospješuje pročišćavanje organskih tvari aerobnim mikroorganizmima. Pročišćavanje otpadnih voda se vrši do dozvoljenog stupnja za upuštanje u upojno drenažni bunar. Čelična konstrukcija se sastoji od cijevi kvadratnog profila. Podvozje s kotačima se montira po potrebi. Fasada i ravni krov su izvedeni u ventiliranoj varijanti od termotretiranog jasena. Po želji se može izvesti fasadna obloga iz drugog materijala. Zidovi, pod i strop su izvedeni s izolacijom od mineralne vune debljine 10 -14 cm. 

Kao dodatna oprema se nudi:
-nadstrešnica koja skuplja kišnicu i nosi  fotonaponske i solarne module, može biti ispred kuće ili iznad ravnog krova
-”šator” koji ima vrata i po potrebi se rasklapa, kao npr. za goste. Sklopljen može poslužiti kao spremište
-fotonaponski paket  i  solarni paket

Prototip SMO-a planiramo testirati godinu dana i omogućiti svima zainteresiranim da uđu u kuću, te da im se prezentira rad uređaja i opreme. Lokacija testiranja i radno vrijeme za prezentiranje rada opreme, kao i rezultati testiranja će biti će objavljeni na našoj web stranici.  Također će biti objavljen raspored prezentatora opreme.

Kuće mogu biti bez sklapanja, mogu se gotove dovesti na parcelu i mogu biti primjenjene kao dogradnja ili nadogradnja postojeće kuće sa ishođenejm svih potrebnih dozvola.
Kuće se planiraju raditi po narudžbi  za svakog investitora posebno, ali na predlošku postoječeg rješenja konstrukcije i ostalih tehničkih rješenja primjenjenih na prototipu. Cijena ovisi o odabiru materijala i dodatnoj  opremi.  Okvirna cijena za osnovni model iznosi od 7.500 kn do 11.000 kn po kvadratnom metru  netto korisne površine. Okvirna cijena za izložbeni prototip sa svom opremom iznosi oko 500.000 kn.

Više o projektu SMO uskoro na ovoj internet stranici.
Za sve informacije i upite  možete se obratiti na:

ARHITEKTONSKI  STUDIO G&B d.o.o., Jurkovićeva 3, Zagreb
e-mail: gib@gib.hr, Tel : 01-4633-908,  Mob: 098-278-407


Video galerija:

video: prva javna prezentacija na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebuvideo: otvaranje SMO-a /ubrzana snimka/video: zatvaranje SMO-a /ubrzana snimka/
---
video: postavljanje SMO-a
---
video: slaganje namještaja
Idi na početnu stranicu / Go to start web page >


© 2008. Arhitektonski studio G&B / Architectural Studio G&B
tel: 01/46-33-908      fax: 01/46-33-023      gsm: 098/278-407
www.arhitektonski-studio-gib.hr
www.gib.hr                                                      e-mail: gib@gib.hr